معرفی انواع جوش و انواع جای جوش و پمادهای ترمیم كننده جای جوش
جوش صورت یكی از آزاردهنده ترین عارضه های پوستی برای هر فرد به شمار می رود. عوامل متعددی باعث بوجود آمدن آكنه های پوستی می شوند، در نتیجه قبل از هرگونه درمانی باید علل داخلی و خارجی بروز جوش صورت بررسی گردد.
با این حال آكنه و جوش به مروز زمان بهبود پیدا میكنند اما در صورتی كه پوست قوام خوبی نداشته باشد و با كمبود یا فقدان كلاژن مواجه شود باعث بروز اسكار های فرو رفته، برآمده و لك های ناشی از جوش می شوند. برای درمان آن ابتدا باید نوع جای جوش به جا مانده روی صورت بررسی شود. روش های درمانی مختلفی برای از بین بردن جای جوش صورت اعم از خانگی و كلینیكی وجود دارد.
درمان های سطحی و خانگی یكی از درمان های كم هزینه تر نسبت به انواع درمان های كلینیكی نظیر لیزر جای جوش محسوب می شوند. برای درمان های سطحی می توان از انواع پمادهای موضعی برای جای جوش استفاده كرد. پزشك پس از معاینه و بررسی پوست شما و عوارض جانبی پماد، بهترین پماد برای جای جوش صورت را برای شما تجویز خواهد كرد.
همچنین قبل از هرگونه درمان موضعی لازم است با حساسیت های پوستی خود آشنا شده و تركیبات آلرژی زا به كار رفته در هر پماد را بشناسید. ما در این مقاله انواع پمادها و تركیبات به كار رفته در هر یك را بررسی و معرفی میكنیم، تا شما بتوانید بهترین پماند برای درمان جای جوش صورت خود را انتخاب كنید تا پوستی صاف و یكدست داشته باشید، پس تا انتها همراه ما باشید.
ما در یک مقاله دیگر اقدام به معرفی بهترین پماد برای از بین بردن جای جوش کرده این که می توانید با کلیک بر روی عنوان، آن مقاله را مشاهده نمایید. در این مقاله سعی شده دلایل اصلی و دارو ها و پمادهای دیگر را به شما معرفی نماییم.
دلایل ایجاد جوش صورت
دلایل متعددی می تواند منجر به ایجاد جوش صورت شود. تولید بیش از حد چربی و مسدود شدن منافذ پوست با چربی، سلول های مرده پوست و باكتری ها یكی از اصلی ترین دلایل ایجاد جوش صورت هستند. بطور كلی زمانی كه منافذ پوست نتوانند چربی ترشح شده را خارج كنند و پوست توان تنفس نداشته باشد، باكتری ها به درون فولیكول های نفوذ كرده و ایجاد جوش می كنند. بنابراین سبك زندگی و عادات روزمره ارتباط مستقیمی با ایجاد جوش های صورت دارد و با رعایت اصول بهداشتی و تغییر سبك زندگی می توان از بروز این قبیل مشكلات پوستی جلوگیری كرد. بطور كلی مهم ترین عوامل و علل ایجاد جوش صورت عبارتند از:
- روتین پوستی نامناسب
- عدم شستشوی صورت با شوینده مناسب پوست و خوابیدن با آرایش
- سبك زندگی و تغذیه نامناسب مثل مصرف غذاهای چرب و شیرینی جات
- استفاده از براش ها و اسفنج های آرایشی آلوده
- استفاده از محصولات پوستی و آرایشی نامناسب برای پوست
- عدم ضدعفونی كردن وسایل الكترونیكی مثل موبایل
- استفاده ملحفه و روبالشی کثیف
- تغییرات هورمونی
- استرس و کم خوابی
انواع جوش صورت
سبوم یا چربی ترشح شده توسط غدد چربی یك ماده جوان ساز است كه باعث هیدراته ماندن پوست می شود. این مادهی روغنی شكل از پوست در برابر عوامل آسیب زا نظیر باكتری ها، قارچ ها و سایر عوامل حساسیت زا محافظت می كند. اما زمانی كه سبوم بیش از حد طبیعی ترشح شود داخل فولیكول ها انباشته شده و مشكلاتی از قبیل بسته شدن منافذ و جوش ایجاد می كنند. جوش های پوستی به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند و می توانند التهابی یا غیرالتهابی باشند.
جوش سرسفید
جوش های سرسفید با مسدود شدن كامل منافذ پوست بوجود می آیند. نام دیگر این نوع جوش كمدون بسته می باشد.
در این حالت توده ای برآمده از چربی اضافه و سلول مرده با لایه ای نازك از پوست پوشیده شده و مقداری از محتویات آن بیرون می زند. این نوع جوش از شایع ترین و خفیف ترین نوع جوش های پوستی بوده و با مراقبت پوستی مناسب و برخی داروهای موضعی نظیر بنزوئیل پروكساید درمان می شوند.
جوش سرسیاه
این نوع جوش درست مشابه جوش سر سفید است با این تفاوت كه به علت اكسید شدن محتویات منافذ در سطح پوست و در معرض هوا، به رنگ تیره در می آیند. جوش های سرسیاه را می توان با داروهای موضعی حاوی سالیسیلیك اسید و بنزوئیل پروكساید درمان كرد.
پاپول (جوش قرمز)
این نوع جوش ها از جمله آكنه های التهابی محسوب می شوند. تجمع بیش از حد چربی با همراهی باكتری پروپیونی كه به عنوان باكتری مولد آكنه شناخته شده است عامل اصلی ایجاد پاپول ها می باشند. در نتیجه از پاپول ها به عنوان یك عارضه عفونی یاد می شود. جوش های قرمز كه با نام سفت دانه نیز شناخته می شوند، دارای عمق نیم سانتی متری و بافتی سفت هستند و تنها از طریق محصولات آنتی باكتریال درمان می شوند.
پاسچول (جوش چركی)
این نوع جوش یكی از جوش های التهابی و عفونی بوده كه بسیار به پاپول شبیه است با این تفاوت كه پاسچول ها حاوی مایع زرد رنگی به نام چرك هستند كه در پاپول وجود ندارد. همچنین از نظر ظاهری نیز با پاپول تفاوت دارد. این جوش ها دارای مركز سفید رنگی هستند كه با بافت قرمز رنگی احاطه شده است. نام دیگر پاسچول، چرك دانه است و در واقع نتیجه آلوده شدن منافذ مسدود شده، می باشد. تغییرات هورمونی یكی از دلایل ایجاد جوش های چركی می باشند. برای درمان پاسچول ها معمولاً درمانی همانند پاپول ها تجویز می شود.
ندول
ندول ها شامل غده های زیر پوستی قرمز رنگی هستند که به صورت عمیق در زیر سطح پوست ایجاد می شوند. این نوع جوش نتیجه تجمع باکتری پروپیونی است که با عفونت دردناک در داخل منافذ پوست همراه می باشد. برای درمان این جوش ها مصرف آنتی بیوتیک تجویز می شود. البته در برخی موارد ممكن است مشکل از طریق دارو حل نشود و پزشک متخصص برای درمان از لیزر استفاده كند.
كیست
كیست ها از شدیدترین انواع جوش صورت هستند که سبب عوارض پوستی شدید و زخم های دائمی می شوند. کیست های آکنه بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک بوده و پر از عفونت هستند. کیستها نرمتر از ندولها می باشند زیرا آنها پر از عفونت بوده و پوست اطراف را نیز در برگرفتهاند. برای درمان این نوع جوش ها باید به متخصص پوست مراجعه كرد چرا كه داروهای موضعی تاثیر چندانی ندارند.
ندول ها و كیست ها از انواع حاد و عفونی جوش صورت محسوب میشود که ممکن است از خود، اسکار و لکه های پوستی به جای بگذارند.
آكنه رزاسه
بیماری رزاسه (آکنهی رزاسه) یک اختلال پوستی شایع است كه فرد جوش های متورم و قرمزی شبیه به آكنه روی پوست خود می بیند. هنوز علت قطعی و دقیقی برای این بیماری شناخته نشده است، اما برخی تحقیقات رزاسه را ناشی از عوامل محیطی و ارثی شناسایی كرده اند. متاسفانه تا این لحظه برای بیماری رزاسه درمانی قطعی شناسایی نشده با این حال، برخی درمان ها توانسته اند عوارض این بیماری را تسکین دهند. برخی از داروهایی كه برای درمان رزاسه تجویز می شوند شامل مترونیدازول، بنزوئیل پراکسید، بنزوئیل پراکسید/ کلیندامایسین، آزلائیک اسید، سولفاستامید 10% و سولفور 5% می باشند.
انواع جای جوش صورت
هرچقدر قوام پوست بالاتر باشد و پوست خاصیت ترمیم كنندگی بیشتری داشته باشد مشكلات ناشی از جوش صورت كمتر خواهد بود. بطور كلی جای جوش انواع مختلفی دارد که بسته به نوع آن، باید درمان مناسب با آن تجویز شود:
- اسکارهای فرورفته (آتروفیک): كه خود به سه دستهی واگنی، دره ای و چكش مانند تقسیم می شوند.
- اسکارهای برآمده (هیپرتروفیک)
- لك های ناشی از جوش
معرفی تركیبات ضد جوش و از بین برنده جای جوش
- آزلائیک اسید
- سالیسیلیک اسید
- آنزیم تیروزیناز
- مشتقات ویتامین A نظیر ترکیبات رتینول، رتینال و رتینوئیک اسید
- اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA)
- محصولات بر پایه ویتامین C
- ژل دیفرین
- ژل آداپالن
- بنزوئیل پروكساید
- سولفور
- تتراسایكلین
بهترین پمادهای ملایم ترمیم كنندهی جای جوش
کرم ژل فاز مزمن اکنس ۳ ساین اسکین
یكی از ضد جوش های ملایم كه برای كل صورت قابل استفاده است، كرم ژل شماره 3 ساین اسكین می باشد. این ژل ضد جوش ضمن پاكسازی منافذ، جوش های قرمز و سرسیاه را درمان كرده و از بروز مجدد آن پیشگیری می كند. همچنین باعث حساسیت پوست نمی شود و برای افراد با پوست خشك و چرب مناسب می باشد. از این ژل كرم روزی دو بار برای كل صورت می توانید استفاده كنید.
ژل ضد جوش ژوت
جز ضد جوش های ملایم بوده و می توانید به كل صورت بزنید. بافت این ضد جوش، ژل می باشد و به منظور پیشگیری و درمان جوش قرمز و سر سیاه مورد استفاده قرار می گیرد.
کرم ضد جوش آکنه سل لایسل
این ضد جوش نیز جز ضد جوش های ملایم بوده که برای کل صورت قابل استفاده است. همانند دو مورد بالا هم پیشگیری کننده از جوش قرمز و سرسیاه بوده و هم حالت درمانی دارد. بافت این ضد جوش، کرم می باشد.
بهترین پمادهای قوی ترمیم كننده جای جوش
پمادهای قوی باید زیر نظر پزشك متخصص مصرف شوند و از استفاده خودسرانهی آن خودداری شود. در دوره مصرف ممكن است پوست حساس شده و سوزش، خارش و پوسته ریزی مشاهده شود به همین دلیل برای به حداقل رساندن عوارض جانبی بهتر است زیر نظر پزشك استفاده شوند. استفاده از آبرسان، مرطوب كننده و ضدآفتاب در طی دوره مصرف این پمادها، ضروری است.
آزلادرم
آزلادرم پمادی ضد جوش و ضد لک می باشد. برای درمان جای قرمز جوش، و لک ناشی از جوش استفاده می شود. لازم به ذكر است خاصیت ضد لک آزلادرم بیشتر از ضد جوش می باشد. همچنین برای درمان رزاسه (قرمزی پوست) زیر نظر پزشک قابل استفاده است. برای جوش های ریز قابل استفاده بوده و بهتر است به صورت نقطه ای روی جوش استفاده شود. این پماد باید در روتین شب استفاده شود و استفاده از ضدآفتاب در طول روز ضروری است.
آداپالن (دیفرین)
از دستهی رتینوئیدها بوده و برای درمان جوش، جای جوش و بر روی جوش زیر پوستی موثر است. روش درمان نقطه ای نیست و باید بر روی کل صورت زده شود. دیفرین پوست را پوسته پوسته می کند و ممکن است هفته اول با برون ریزی جوش همراه باشد. پس از یك هفته مصرف اگر سوزش، خارش و التهاب ادامه داشت باید مصرف قطع شود. برای مصرف یک لایه نازک از كرم را به كل صورت بزنید و بعد از یک ساعت بشوید.
پانژل (بنزوئیل پروکساید)
باكتری های مولد جوش در محیط های بی هوازی زندگی میکنند، پانژل در جایی که باکتری حضور دارد نفوذ کرده و اکسیژن تولید میکند، در نتیجه باکتری میمیرد و با كم شدن تعداد آن ها درمان صورت میگیرد. همچنین پانژل خاصیت لایه برداری دارد، به همین دلیل برخی پزشكان برای لایه برداری و کاهش منافذ، پانژل تجویز میکنند. برای مصرف هر شب یا یک شب در میان روی موضع بزنید و بعد از دو الی سه ساعت بشویید. لازم به ذكر است پانژل روی نوع خاصی از جوش ها مؤثر است و ممکن است روی همه نوع جوش اثر نداشته باشد.
آکنومیس
آکنومیس با كاهش رشد و تولید باکتری، روی درمان جوش زیر پوستی، جوش قرمز و جوش قرمز ریز موثر می باشد. اثرگذاری آکنومیس بدین صورت است كه تولید پروتئین در باکتری را مختل کرده و سم آنها را از بین میبرد. هم خاصیت ضد جوش و هم لایه برداری دارد. هر شب یا یک شب در میان به صورت بزنید و بعد از یک الی دو ساعت بشویید. همچنین آکنومیس روی همه جوش ها موثر نبوده و با عملکردش روی یک یا تعدادی از جوش ها موثر می باشد.
ضدجوش آردن سبوما
این ضد جوش در دسته بندی ضد جوش های خیلی قوی قرار می گیرد و باید فقط و فقط روی جوش زده شود. روزی یک بار روی جوش بزنید و بعد از حدود ۵ الی ۸ دقیقه موضع را بشویید.
کرم ژل فاز حاد اکنس ۲ ساین اسکین
ضد جوش شماره ۲ ساین اسکین نیز جز ضد جوش های خیلی قوی بوده و فقط باید روی جوش زده شود. روزی یک تا دو بار می توانید روی جوش از آن استفاده کنید.
کرم ضد جوش لامینین
یكی دیگر از ضد جوش های نسبتاً قوی، ضدجوش لامینین است. میتوانید برای استفاده روزی یک تا دو بار فقط روی جوش بزنید.
ژل ضد جوش صورت سروینا
بافت این ضد جوش، ژل می باشد و جز ضد جوش های محبوب محسوب می شود. روزی یک تا دو بار روی جوش ها زده شود. می توانید به کل صورت بزنید اما بهتر است فقط روی جوش زده شود.
نتیجه گیری
در این مقاله نمونه هایی از بهترین پمادها برای درمان جوش و جای جوش را به شما معرفی كردیم. انواع مختلفی از كرم ها و سرم های درمانی برای از بین بردن جای جوش وجود دارد، اما این لیست هیچوقت بسته نخواهد شد. به علت پیشرفت روزافزون علم پزشكی هر روز ممكن است تركیب بهتر و جدیدتری برای درمان جای جوش معرفی شود. بطور كلی با توجه به آنچه در بالا گفتیم می توانید بهترین پماد را برای درمان جای جوش انتخاب كنید. اما در نهایت بهتر است برای درمان كامل جای جوش حتماً به پزشك متخصص مراجعه كنید و از مصرف كرم ها و پمادهای قوی بدون تجویز پزشك بپرهیزید. همچنین در نظر داشته باشید این درمان ها فقط برای اسكارها و لك های سطحی مؤثرند و برای درمان فرورفتگی های عمیق و تیرگی های وسیع بهتر است از روش های كلینیكی استفاده كنید. علاوه بر آن یکی از بهترین درمان ها استفاده از لیزر اربیوم (درمان جای جوش) به صورت همیشگی و فوری می باشد که یکی از سرویس های کلینیک زیبایی سعادت آباد می باشد.
سوالات متداول
بهترین درمان برای جای جوش چیست؟
درمان جای جوش به عوامل متعددی بستگی دارد، اما بطور كلی درمانهایی مانند لیزر، میکرونیدلینگ یا درمان با داروهایی مانند رتینولها، سالیسیلیك اسیدها، آزالئیك اسیدها و ... میتواند موثر باشد.
آیا آرایش کردن سبب بروز جوش صورت می شود؟
بله. هرچیزی که موجب مسدود شدن منافذ پوست شود می تواند باعث بروز جوش و آكنه شود.
چگونه التهاب جای جوش را از بین ببریم؟
با رعایت بهداشت و روتین پوستی مناسب و کمکگرفتن از داروهای ضدالتهاب میتوان قرمزی جای جوش را درمان کرد.
از بین بردن جای جوش چقدر طول می كشد؟
مدت زمان بهبودی و از بین بردن جای جوش به نوع جای جوش، عمق و وسعت آن بستگی دارد.