همه چیز درباره بیاختیاری ادرار در بانوان
زنان به دنبال عوامل مختلف از قبیل زایمان های طبیعی و مکرر، اضافه وزن بیش از حد، اختلالات هورمونی پس از یائسگی، افزایش سن، عدم داشتن فعالیتهای بدنی منظم و ابتلا به برخی بیماریها که موجب بروز سرفههای مزمن میشود دچار ضعف ماهیچههای مثانه در نهایت بیاختیاری ادرار میشوند. بیاختیاری ادرار در مراحل اولیه ممکن است بسیار خفیف بروز یابد برای مثال وقتی بانوان سرفه شدید میکنند و یا از ته دل میخندند دچار دفع قطرات ادرار یا نشت اندک ادرار میشوند اما به مرور زمان و عدم درمان به موقع و یا به دنبال افزایش سن ممکن است بیاختیاری ادرار تشدید یابد.
درمان بیاختیاری ادرار در منزل
متأسفانه به دلیل شرمی که بانوان نسبت به مراجعه به پزشک برای درمان بیاختیاری ادرار دارند عمدتاً زمانی به مرکز درمان مراجعه میکنند که گاه بیماری در مرحله حاد قرار دارد. بانوان به محض مشاهده نشت ادرار با بیتوجهی به نوع فعالیت بدنی که دارند گاه آغاز به درمانهای خانگی که همین مسئله موجب تشدید یا عود بیماری میشود. اگر خانمها در مراحلِ اولیه ابتلا به بیاختیاری ادرار به پزشک کنند نیازی به انجام درمانهای کم تهاجم و تهاجمی نیست و آنها میتوانند با انجام چند فعالیت ساده در منزل به این عارضه خود پایان دهند.
کاهش وزن از جمله اقداماتی است که پزشک برای بهبود بیاختیاری ادرار به خانمهای دارای اضافه وزن شدید توصیه میکند؛ زیرا اضافه وزن و چاقی موجب افزایش فشار به مثانه و عضلات آن میشود. تغییر رژیم غذایی از دیگر توصیههای پزشکان برای درمان بیاختیاری ادرار است. به بیماران توصیه میشود برای مدتی (حداقل تا بهبودی بیاختیاری ادرار) از مصرف و نوشیدن مواد حاوی کافئین، گاز و الکل به شدت خودداری کنند. برخی خانمها ممکن است به دنبال یبوست دچار افزایش فشار به مثانه و بیاختیاری ادرار شده باشند از این رو پزشکان ضمن درمان یبوست به بیماران توصیه میکنند مواد غذایی حاوی فیبر را بیش از پیش مورد استفاده قرار دهند. ترک سیگار از دیگر توصیههای پزشک است که در مراحل اولیه ابتلا به بیاختیاری ادرار میتواند در بهبودی تأثیر گذار باشد.
یکی از مهمترین تکنیکهای درمان بیاختیاری ادرار در منزل تمرین دادن به مثانه است. این کار باید طبق دستور پزشک انجام شود زیرا تمرینها بر حسب علت بیاختیاری بسیار متفاوت است برای مثال پزشک به فردی که دچار بیشفعالی مثانه است توصیه میکند یک برنامه منظم برای رفتن به دستشویی خود تهیه کند. بدین ترتیب که فرد که فرد هر 20 دقیقه یکبار برای تخلیه ادرار به دستشویی رود حتی اگر احساس کند که ادرار ندارد و این مسئله به تقویت حس مثانه به تخلیه ادرار کمک میکند.
سه روش مهم درمان بیاختیاری ادرار در خانمها
درمان بیاختیاری ادرار بر حسب علت بروز بیاختیار ادرار، شدت بیاختیاری، سن بیمار و مدت درگیری فرد با این عارضه بسیار متفاوت است اما در زیر به چند مورد مهم آن اشاره شده است.
درمان دارویی
درمان دارویی اولین مرحله درمان بیاختیاری ادرار محسوب میشود. پزشک پس از بررسی علت بروز و شدت بیاختیاری ادرار داروهای متفاوتی را تجویز میکند. اگر بیماران در مراحل اولیه به پزشک مراجعه کنند اغلب در مرحله دارو درمانی بهبود مییابند.
فیزیوتراپی مثانه
طی این روش که در چند جلسه برای بیمار انجام میشود عضلههای مثانه تحریک و مجدد نسبت به تخلیه به موقع ادرار حساس میشوند.
درمان با لیزر RF و مونالیزا
لیزر RF و مونالیزا تأثیر بسزایی در درمان بیاختیاری ادرار دارند. این لیزرها کلاژن سازی و خون رسانی را در عضلات کف لگن افزایش میدهند که در نتیجه ضمن بهبود عملکرد مثانه استحکام عضلات در این ناحیه نیز افزایش مییابد. لیزر مونالیزا و RF بر حسب تشخیص پزشک طی چند جلسه با فواصل زمانی یک ماهه انجام میشود.
پیامدهای بیاختیاری ادرار در زندگی زنان
بیاختیاری ادرار تقریباً تمام ابعاد زندگی خانم ها از جمله زندگی فردی و اجتماعی وی را تحت تأثیر قرار میدهد. افرادی که دچار بیاختیاری ادرار هستند اغلب از رفتن به میهمانیها اجتناب میکنند و تمایلی به رفتن به مسافرت طولانی مدت ندارند؛ زیرا بیاختیاری و نشت ادرار آنها را شرمنده و اذیت می کند. بیاختیاری ادرار حتی روی رژیم غذایی افراد نیز اثرات سوء میگذارد؛ زیرا افراد برای کاهش حجم ادرار کمتر مایعات، سبزیجات و میوه مصرف میکند. بیاختیاری ادرار همچنین موجب اختلال خواب در افراد میشود چون افراد باید شب هنگام حداقل 2 الی 3 بار برای تخلیه ادرار از خواب بیدار شوند.
کلام آخر
کلینیک سعادت آباد با ضمن بهرهمندی از بروزترین تجهیزات پزشکی مفتخر است که با پزشکان با تجربهای در این زمینه همکاری میکند. از این رو بیمارانی که بنا به هر دلیلی از بیاختیاری ادرار رنج میبرند میتوانند با خیال آسوده و اطمینان صد درصد از نتیجه آن به کلینیک پوست، مو و لیزر سعادت آباد مراجعه کنند.
سؤالات متداول
آیا لیزر RF و مونالیزا برای درمان تمام درمان تمام درجات بیاختیاری ادرار مناسب است؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت لیزر یک روش کاربردی، ایمن، مؤثر و با ماندگاری بالا است اما فقط درجات خفیف و متوسط بیماری را درمان میکند. اگر بیاختیاری ادرار در فردی بسیار شدت یابد فرد با مشورت پزشک فقط باید کاندید جراحی شود.
آیا زنانی که به دنبال بارداری دچار تکرر ادرار شدهاند کاندید مناسبی برای لیزر RF و مونالیزا هستند؟
اگر زنان هنوز در دوران بارداری هستند قادر به مصرف دارو و بهرهمندی از مزایای لیزر درمانی نیستند و باید تا اتمام این دوران صبر کنند؛ اما اگر دوران بارداری و شیردهی به اتمام رسیده باشد با منعی برای انجام لیزر وجود ندارد.
چه زمانی بیاختیاری ادرار نیاز به درمان دارد؟
از آنجایی که بیاختیاری ادرار ممکن است علامت یک بیماری خطرناک ثانویه باشد به افراد توصیه میشود به محض نشت قطرات اندک ادرار نیز به پزشک مراجعه کنند تا زندگی فردی و اجتماعی آنها تحت تأثیر این عارضه قرار نگیرد.
آیا بیاختیاری ادرار قابل پیشگیری است؟
از آنجایی که بروز بیاختیاری ادرار علل مختلفی دارد بنابراین نمیتوان گفت فرد می تواند با رعایت برخی موارد به صورت صد درصد از بروز بی اختیاری پیشگیری کند؛ اما داشتن وزن مناسب متناسب با BMI بدن، محدود کردن مصرف کافئین و الکل، ترک سیگار و داشتن فعالیت بدنی منظم می تواند تا حدود از بروز بیاختیاری ادرار پیشگیری کند. خانمها به خاطر داشته باشند که هنگام زایمان به خصوص زایمان به روش طبیعی نزد یک متخصص با تجربه مراجعه کنند تا دچار شل شدن عضلات کف لگن نشوند.
لیزر درمانی برای درمان بیاختیاری ادرار میتواند مضر باشد؟
لیزر مونالیزا و RF از مؤثرترین و ایمنترین روشهای درمان بی اختیاری ادرار است. از مزایای این روش میتوان به انجام با بیحسی و بدون نیاز به بیهوشی، عدم نیاز به ایجاد زخم و بخیه، جوانسازی واژن، دوره نقاهت نسبتاً کم، عدم نیاز به بستری، مقرون به صرفه بودن و رسیدن به نتیجه مطلوب در یک بازه زمانی کوتاه اشاره کرد.
آیا درمان با لیزر با درد و ناراحتی همراه است؟
حین درمان به دلیل اینکه پزشک از داروهای بیحسی موضعی استفاده میکند بیمار هیچ گونه درد و ناراحتی را احساس نخواهد کرد اما ممکن است پس از درمان کمی دچار سوزش و ناراحتی شود که با مصرف به موقع داروهای تجویز شده و رعایت توصیههای پزشک قابل کنترل است.
آیا لیزر درمانی بر عملکرد تخمدانها تأثیر میگذارد؟
پاسخ به این سؤال منفی است؛ زیرا اشعه لیزر تا قسمتهای درونی نفوذ نمیکند و پزشک با کنترل آن صرفاً موجب درمان عضلات کف لگن و مثانه میشود. از این رو بیمارانی که پس از درمان قصد بارداری را دارند میتوانند یا خیال راحت برای درمان با لیزر اقدام کنند.
مراقبتهای پس از لیزر درمانی چیست؟
به بیماران توصیه میشود برای رسیدن به نتیجه مطلوب پس از لیزر درمانی از خود درمانی خودداری کنند، به مدت 2 هفته رابطه جنسی نداشته باشند، نباید تا چهار هفته از تامپون استفاده کنند، فعالیتهای سنگین بدنی بعد از درمان ممنوع است. به طور کلی به افراد توصیه میشود از انجام فعالیتهایی که باعث افزایش فشار به مثانه میشوند اجتناب کنند.